Kaasfondue basisrecept, bereidingswijze en tips

Voor een kaasfondue ben je niet op een soort kaas aangewezen. Er bestaan meerdere fonduesoorten met verschillende kaascombinaties. Iedere fondue heeft zijn eigen smaak en elke kaas zijn eigen smeltgedrag.
Zo zorgt Emmentaler voor de draden die een fondue kan trekken. Voor fondue heb je eigenlijk een ‘fromage cuit’, een gekookte kaas, nodig zoals Emmentaler en Comté. door het koken van het wrongel krijgt de kaas het smeltgedrag dat hem geschikt maakt voor fondue.
Het toevoegen van kruiden, drank en andere smaakmakers, is ‘naar smaak’. Geen liefhebber van kirsch of nootmuskaat? Laat het dan weg of voeg minder toe. De fondue zal er anders door smaken, maar niet noodzakelijkerwijs minder.

Voor een subtiele knoflooksmaak, pan inwrijven, voor een wat meer uitgesproken smaak halve/kwart teentjes in de wijn, (en eruit halen voordat de kaas erbij gaat), of teentje(s) uitpersen en toevoegen. Gezien de meeste kazen al zout zijn is het toevoegen van zout niet nodig.

Kom naar DE KAASWINKEL en laat je adviseren, neem eventueel een recept mee en varieer daarop afhankelijk van het aanbod in de winkel.

Hoeveel heb je nodig?

De recepten gaan uit van vier personen (circa 150 gram kaas per persoon). Dit is voldoende als de kaasfondue niet ‘kaal’ gegeten wordt. Dus met salade, soepje, toetje en dergelijke.
Ga anders uit van 250 gram kaas per persoon en pas de hoeveelheden aan. De verhouding kaas/wijn is ongeveer 2:1 Dus bij 150 gram kaas 75 milliliter (0,75 deciliter) wijn. De meeste recepten hebben een iets ruimere hoeveelheid wijn, de kaasfondue wordt iets dunner en er is iets meer bindmiddel nodig, maar de fondue is minder machtig.

Pan voor kaasfondue

Kaasfondue wordt gegeten uit een caquelon, een dikwandige pan. Liefst glad van binnen, dat maakt makkelijk schoon. Een hoge ovenschaal werkt echter ook prima. Afhankelijk van de verhouding tussen de hoeveelheid kaasfondue en de inhoud van de pan kan het handig zijn de fondue in een gewone wat ruimere pan klaar te maken en dan over te gieten.
De kaasfondue moet tijdens het eten warm gehouden worden met een spiritus of gel brander. Één theelicht is te weinig, met 2-3 schijnt het te kunnen. Er zijn warm houd platen die je ‘opstookt’ in de magnetron, dat werkt. Alleen houd de warmte niet.
Fondue Set Nero(Boska)
Fondue Set Nero (Boska)

Bereidingswijze

Aanvullende informatie

Een belangrijke factor voor een goede kaasfondue is de temperatuur die het mengsel bereikt. Deze mag niet te hoog worden. De alcohol in de wijn kookt bij een temperatuur van 70 graden en dat is prima voor een kaasfondue. Kook je de wijn of het wijn/kaas mengsel te lang dan verdampt alle alcohol, stijgt de temperatuur en wordt de kaas een klomp. Bij kaasfondues die geen alcohol bevatten is het opletten dat het vocht niet kookt.(vervanger van alcohol is bv bouillon)
De kaas voor de fondue kunt u door ons laten raspen.
Binden is niet alleen om de fondue dikker te maken, maar ook om te voorkomen dat de kaas en de wijn uit elkaar vallen. Water en vet mengen niet van nature. Afhankelijk van de vetheid van de kaas kan het zijn dat je wat extra maïzena nodig hebt, maar probeer het dan steeds met kleine beetjes, anders krijg je een kaasklomp, geen fondue.

Binden kan met elke smaakneutraal bindmiddel. Bijvoorbeeld maïzena. Deze aanroeren met een scheutje wijn, water of de kirsch. Makkelijker is het gebruik van een alles binder die je rechtstreeks in de fondue gooit tot de gewenste dikte bereikt is.
De gekozen wijn voor in de kaasfondue zal vast invloed hebben op de smaak. Neem een eenvoudige droge witte wijn.(geen mousserende wijn). Een licht zure wijn zal de kaas beter laten smelten en helpen een homogeen mengsel te krijgen, denk aan een pinot blanc of een sauvignon blanc. Bij een zoete wijn als een chardonnay of pinot gris helpt een scheutje citroensap.

Van kaasfondue wordt je niet dronken. Bijna alle alcohol verdampt tijdens het koken. Alcohol kookt al bij 70 graden, tegen de tijd dat de wijn ‘echt’ kookt is de alcohol er dus al uit. Je kunt er dus rustig nog een lekkere witte wijn bij drinken!
Wat ouder en uitgedroogd (stok)brood werkt het beste. Vers brood glijd makkelijk van de vork. Breek of snij het brood in grove stukken. Of neem bijvoorbeeld een Turks brood
Een braadpan inwrijven met knoflook of knoflook uitpersen. Boter in de pan en blokjes witbrood goudbruin roosteren.
Chinese of Ceylon thee. Maar ook kun je er een lekkere witte wijn bij drinken